Ontdek de waarde van je bedrijf….

Ben je ondernemer en wil je een redelijk betrouwbare inschatting van de waarde van je bedrijf? Ons advies is om geen gebruik te maken van online waarderingstools, in ieder geval niet zonder deskundige begeleiding. Waarom niet? Om teleurstelling of frustratie te voorkomen wanneer je in onderhandeling gaat over de verkoop van je bedrijf.

Winst is een berekening

De meeste van deze online tools berekenen een bandbreedte op basis van de Ebitda van je bedrijf. Ebitda staat voor Earnings Before Interest Tax Depreciation and Amortisation, oftewel het bedrijfsresultaat vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. Ebitda is een winstbegrip en winst wordt beïnvloed door boekhoudkundige keuzes. Een boekhoudkundige berekening leidt echter niet tot een betrouwbare bedrijfswaarde. Ebitda wordt soms luchtig afgekort als “Earnings Before I Tricked the Dumb Auditor”.

Banksaldo is de realiteit

Stel, het bedrijfspand, de machines of de voorraden zijn volgens jou meer waard dan de boekwaarde op de balans. Je laat van deze activa een taxatierapport maken en dit bevestigt jouw mening. Je accountant gaat akkoord met een boekhoudkundige herwaardering van de activa. Resultaat: een hoger eigen vermogen op de balans. Echter, het effect van deze herwaardering op je banksaldo is 0. De herwaardering levert geen extra cash op. Hiermee belanden we precies bij de kern van ondernemingswaarde: Profit is a concept, Cash is reality.

Een waardering van 4x de Ebitda betekent dus niet automatisch dat de overname in 4 jaar kan worden terugverdiend. Ebitda (winst) is iets anders dan cashflow. Cashflow zorgt voor verandering van je banksaldo. Zelfs als je bedrijf verlies maakt, kan je banksaldo toenemen, bijvoorbeeld als je erin slaagt je debiteuren sneller te laten betalen of een lagere voorraad aan te houden. Andersom kan ook: bij een mooie winst kan de cashflow negatief zijn en het banksaldo dalen, bijvoorbeeld omdat je veel moet investeren.

Het verleden is geweest, waarde gaat over de toekomst

Een bedrijf waarderen is geen berekening op basis van cijfers uit het verleden. Waarderen gaat over het inschatten van de cashflow en de risico’s voor de komende jaren. Vaak veranderen bepaalde bedrijfskosten na een overname, zoals de managementfee. Dat kan een groot effect hebben op de toekomstige cashflow. Verschillende inschattingen van cashflow en risico’s kunnen tot aanzienlijke waarderingsverschillen leiden. Online waarderingstools houden hier onvoldoende of geen rekening mee, waardoor je op het verkeerde spoor kunt worden gezet.

Een betrouwbare indicatie van de waarde van je bedrijf

Dutch Corporate Finance heeft ruime ervaring met bedrijfswaarderingen in diverse branches.
Als je bereid bent om vooraf enige informatie met ons te delen – wat wij strikt vertrouwelijk zullen behandelen – bieden wij je graag een vrijblijvend gesprek aan over de waardering van je bedrijf. Wil je van dit aanbod gebruikmaken? Klik dan op de link en vul je contactgegevens in.

Contact – Dutch Corporate Finance (dutch-cf.nl)

Meer blog items

Het verkopen van uw bedrijf: een emotioneel proces.

De verkoop van een bedrijf is zowel een zakelijke als emotionele reis, waarbij ondersteuning en aandacht voor rouwverwerking essentieel zijn. DUTCH Corporate Finance biedt begeleiding om een succesvolle verkoop en een vervullende toekomst te realiseren.

Een pre-exit strategie voor ondernemers

Pre-exit biedt ondernemers de kans om geleidelijk delen van hun bedrijf aan investeerders te verkopen voor financiële stabiliteit en groeimogelijkheden, maar brengt ook mogelijke nadelen met zich mee, zoals beperkte opbrengsten en verlies van controle.

Is Coolblue nog steeds zo “Cool”?

Coolblue, opgericht vanuit een studentenkamer in 1999, groeide uit tot een internationaal e-commerce succesverhaal. Het bedrijf, bekend om zijn ongeëvenaarde klantenservice, breidde uit naar België en Duitsland. Ondanks een stijgende omzet zag Coolblue de winstmarges dalen door toenemende concurrentie en operationele uitdagingen. De geplande beursgang werd uitgesteld vanwege marktonzekerheden. Terwijl Coolblue zich blijft aanpassen aan een veranderend retail landschap, wordt de haalbaarheid van gratis retourzendingen en lage prijzen in twijfel getrokken.

Meer weten over onze mogelijkheden? We horen graag hoe we u kunnen helpen!

Bel ons op  +31 (20) 210 36 35 of stuur ons een berichtje via het contact formulier